Στο σπίτι το μεσημέρι σήμερα
''άκουγα χωρίς να ακούω'' διάφορους ομιλητές στην τηλεόραση. Το
μυαλό και η διάθεση μου βάραινε από τα τεκταινόμενα των ημερών, για άλλους ιστορικά για άλλους επικίνδυνα.
Ξαφνικά ένας ομιλητής μου κίνησε το ενδιαφέρον. Ήταν ο Βέλγος ευρωβουλευτής του κόμματος Φιλελεύθερων και Δημοκρατών Γκι Φερχόφσταντ που απευθυνόταν στον κύριο Τσίπρα μετά την καλή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Δεν γνωρίζω τα πιστεύω του, δεν γνωρίζω τι πρεσβεύει, δεν γνωρίζω την ιδεολογία του. Αρκούμαι στα σημερινά λεγόμενα του και επαναλαμβάνω, περισσότερο για να το εμπεδώσω ο ίδιος, ότι δεν είναι Έλληνας βουλευτής αλλά Βέλγος ευρωβουλευτής. Θα προσπαθήσω να βρω και να αντιγράψω από το διαδίκτυο μια περίληψη της ομιλίας του παρότι γνωρίζω ότι η κίνησή μου αυτή είναι κόντρα στο ρεύμα των καιρών, απέναντι από τη ''κρατούσα άποψη'' και τον επαναστατικό οίστρο που έχει απλωθεί στη χώρα (αλήθεια ορισμένες φορές έχω την ψευδαίσθηση ότι ζω στα φοιτητικά μου χρόνια την δεκαετία του 70 και όχι στο σήμερα και τα προβλήματα της χώρας μου). όσοι από εσάς είχαν την τύχη να ακούσουν τελευταία το κο Κατρούγκαλο να ομιλεί καταλαβαίνουν τι εννοώ. Οι υπόλοιποι ας ρίξουν μια ματιά στην φωτογραφία της προέδρου μας έξω από την βουλή.
Στα λεγόμενα του ο Βέλγος ευρωβουλευτής ξεκινάει με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Τρέμω ή καλύτερα γνωρίζω τα μελλούμενα μια που για την παραμονή μας στο ευρώ και την ευρωζώνη τώρα πλέον έτσι που τα καταφέραμε δεν χρειάζονται απλώς μέτρα αλλά ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΡΑ, ΜΕΤΡΑ, τα οποία μάλιστα απευθύνονται σε μια κουρασμένη ή καλύτερα στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, από τα μέτρα της προηγούμενης πενταετίας, κοινωνίας. Ο Ελληνικός λαός έφθασε στο σημείο (κυρίως με δική του ευθύνη) που θα πρέπει να επιλέξει το λιγότερο κακό μεταξύ της απόλυτης ουτοπίας, (για το ότι μπορούμε να βρούμε πηγές χρηματοδότησης έξω από την ευρωζώνη) και της δυστοπίας των ΜΕΤΡΩΝ.
.............. Ο κ. Φέρχοφσταντ ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην περίπτωση της Ελλάδος, αλλά και στην περίπτωση της Ευρωζώνης και δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις στη δημοκρατία αν δεν συζητούμε εδώ στο Κοινοβούλιο και αυτό κάνουμε εδώ σήμερα» και αναγνώρισε τις υπεράνθρωπες, όπως τις χαρακτήρισε προσπάθειες του ελληνικού λαού, στηλιτεύοντας παράλληλα την στάση της πολιτικής ελιτ της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε ως το βασικό πρόβλημα της χώρας.
Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ιδιαιτέρως θυμωμένος, καθώς, όπως υποστήριξε, ακούει συνεχώς τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά ποτέ να μη φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων και μάλιστα επεσήμανε ότι ενώ τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα διολίσθαινε προς ένα Grexit, τους τελευταίους μήνες τρέχει σε έναν αγώνα δρόμου προς ένα Grexit, τονίζοντας ότι αυτοί που θα πληρώσουν τον λογαριασμό στο τέλος θα είναι οι Έλληνες, οι καθημερινοί άνθρωποι.
Επιπλέον, προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει εντός των επόμενων 48 ωρών στην υποβολή ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, το οποίο δεν θα περιορίζεται σε ευχολόγια, αλλά θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένες προθεσμίες και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα τεθούν στο τραπέζι και που η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα.
«Επιτρέψτε μου να σας δώσω 5 σημεία για να τα ακολουθήσετε εν είδει συμβουλών. Είμαι έτοιμος να πάρω το αεροπλάνο και να έρθω στην Αθήνα για να τα συζητήσουμε ενώπιος ενωπίω.
1. Πρέπει να τελειώσει το πελατειακό κράτος. Πρέπει να υπάρχει νομοθεσία στο τραπέζι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και δεν θα πρέπει να οικοδομείτε και εσείς πελατειακές σχέσεις, διότι στο υπουργείο Παιδείας διορίστηκαν αξιωματούχοι που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως αυτό ήταν τυχαίο; Χρησιμοποιείτε το σύστημα και εσείς. Πέφτετε στην παγίδα που έπεσε το ΠΑΣΟΚ που ήταν το μεγάλο κόμμα της αλλαγής στην Ελλάδα μετά τη χούντα και τη μεταπολίτευση. Χρησιμοποιείτε και εσείς το πελατειακό σύστημα μετά το ΠΑΣΟΚ
2. Πρέπει να μειώσετε τον δημόσιο τομέα, ξέρω ότι είναι δύσκολο να το κάνει μια αριστερή κυβέρνηση αυτό, αλλά πρέπει να γίνει, διότι αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων βρίσκονται στο δημόσιο και δεν εργάζονται.
3. Πρέπει να μεταρρυθμίσετε τις τράπεζες σε έναν ιδιωτικό τομέα
4. Πρέπει να ανοίξετε τις αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους, δεν έχετε νομοθεσία εκεί για κάτι τέτοιο. Νομοθετήστε για το άνοιγμα των επαγγελμάτων.
5. Τερματίστε τα προνόμια στη χώρα σας. Τα προνόμια των εφοπλιστών, των στρατιωτικών, της εκκλησίας. Πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια στα ελληνικά νησιά, πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια των πολιτικών κομμάτων. Τα ελληνικά κόμματα λαμβάνουν δάνεια, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει επιχορήγηση από το κράτος.
«Αυτό που εγώ σας ζητώ, είναι να βάλετε τα παραπάνω σε ένα πακέτο και να τα φέρετε στο τραπέζι. Εμείς από την ευρωπαϊκή πλευρά θα βρούμε λύση. Είναι μία καλή ευκαιρία, γιατί έχετε διπλή εντολή, κερδίσατε τις εκλογές και το δημοψήφισμα» είπε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε:
«Και εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια μείωση του χρέους αλλά πρώτα πρέπει να μας δείξετε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων»
Δείτε το Βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου