Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ανάβαση στο Φλεκτρό - Γωνιές Πεδιάδος

Το  <<Φλεκτρό>> ευρίσκεται νότια του χωριού μου ( Γωνιές Πεδιάδος) σε μία απότομη  κορυφή στη βόρεια πλευρά του βουνού <<Λουλουδάκι>> ή όπως λέμε εμείς πάνω από την Αγία Μαρίνα, οριοθετώντας την περιοχή από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας  Μαρίνας. 
Η εντυπωσιακή αλλά  και δύσβατη αυτή περιοχή ευρίσκεται σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρων και πιθανότατα στη θέση αυτή αναπτύχθηκε οικισμός κατά την διάρκεια των υστερομινωικών χρόνων.
Κατά την διάρκεια της σκοτεινής περιόδου (σκοτεινοί αιώνες) της Κρητικής ιστορίας (1100-900 π.χ), οι Μινωίτες (Ετεοκρήτες) κυνηγημένοι ή φοβούμενοι τους Δωριείς που είχαν μεταναστεύσει ή σωστότερα καταλάβει τη Κρήτη, κατέφυγαν σε απομονωμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές οι οποίες λόγω της θέσης τους λειτουργούσαν σαν φρούριο. Ένας πολύ μεγαλύτερος και περισσότερο γνωστός τέτοιος  οικισμός είναι αυτός που βρισκόταν στη θέση Καρφί απέναντι από το Φλεκτρό, ανατολικά από τις Γωνιές και βόρεια του αυχένα της Αμπέλου......

...... Η ομάδα των φίλων και συγχωριανών έκλεισε ραντεβού για την ανάβαση στη κορυφή, το πρωί της  Κυριακής  19 του Γενάρη,  στο φιλόξενο σπίτι της Μαρίνας και του Κωστή στη περιοχή της Αγίας Μαρίνας.


Περπατήσαμε το παλιό δρόμο που ανέβαινε στη <<μάντρα του Μαχαίρα>> και από εκεί αρχίζει ανάβαση σε πολύ ανηφορική και απότομη πλαγιά περνώντας από τον χαρακτηριστικό βράχο με το κισσό. ( Σύμφωνα με το Χριστόφορο Χειλαδάκη η τοποθεσία λέγετε Κισάφι. Για περισσότερα δείτε εδώ.)Μικρή στάση για ξεκούραση. Στο βάθος το φράγμα Αποσελέμη.


Σχήμα κατσοπρινιού λόγω κατσικιών αλλά και ένα λυπηρό γεγονός.


Αφού ήπιαμε τη ρακί μας  ...<<για να μη μας κόψει ο ιδρώτας>>  και απολαύσαμε τη θέα.

  

κατηφορίσαμε για τη Αγία Μαρίνα και το σπίτι της Μαρίνας και του Κωστή ( εδώ στη άκρη δεξιά της φωτογραφίας)  όπου είχε στρωθεί η  ...τάβλα. Τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: