Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Royal jelly - Βασιλικός πολτός - παραγωγή

Ο Απρίλης τελειώνει και η δουλειά στα μελίσσια είναι στο υψηλότερο της σημείο. Τα μελίσσια με παλιές  βασίλισσες  (2 ετών) μοιράζονται και γίνεται εισαγωγή βασιλικών κελιών (βασιλοτροφίας) με σκοπό τον Ιούνιο να γίνει συνένωση, στο θυμάρι, με ταυτόχρονη αλλαγή βασίλισσας. Τα υπόλοιπα θέλουν τρέξιμο  διότι φέτος έχω προβλήματα σμηνουργίας. Επίσης ετοιμάζεται βασιλοτροφία για το γέμισμα των κυψελιδίων σύζευξης. 
Μέσα στις απαραίτητες εργασίες φέτος εντάχθηκε και η παραγωγή βασιλικού πολτού με περισσότερο οργανωμένο τρόπο από ότι μέχρι τώρα γινόταν. Για το σκοπό αυτό προμηθεύτηκα  5 συσκευές ΕΖΙ, μελέτησα το DVD του πατέρα Ευάγγελου Καρακάση και γίνεται εφαρμογή   σε 7 μελίσσια έναρξης και 14 αποπεράτωσης. ( Περισσότερα και αναλυτικότερα ελπίζω να παρουσιάσω αργότερα που θα υπάρχει περισσότερος χρόνος). Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι σχετικά καλά. Και λέω σχετικά καλά διότι μου παρουσιάστηκαν μερικά προβλήματα τα οποία θα αναφέρω παρακάτω μήπως με βοηθήσει κάποιος φίλος με την άποψή του. Πρώτα όμως θα δούμε μερικές φωτογραφίες.


Εδώ το άλλο μέλος της οικογένειας, η Πόπη, (άκρως απαραίτητη η βοήθειά της), προσεκτικά αφαιρεί μέσα από τα βασιλόκελα το σώμα της λάβρας (το σώμα της  προνύμφης  που ταΐζεται από το μελίσσι με βασιλικό πολτό προκειμένου να γίνει βασίλισσα).   Στη συνέχεια....



...... γίνεται συλλογή. Με την αντλία ο βασιλικός πολτός οδηγείται στο ειδικό μεταλλικό δοχείο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί δεύτερο, πλαστικό, δοχείο προκειμένου ο βασιλικός πολτός να μην έρχεται σε επαφή με το μέταλλο ( κίνδυνος οξείδωσης).



Τέλος το πλαστικό δοχείο με τον ΒΠ σκεπάζεται και τοποθετείται αμέσως στο ψυγειάκι. Από εκεί θα μοιραστεί  σε φιαλίδια των 10 gr. τα οποία άμεσα θα μπουν σε καταψύκτη. Δίδεται μεγάλη προσοχή διότι το <<θαύμα>> που λέγεται βασιλικός πολτός πρέπει να φθάσει στον πελάτη φρέσκος και με όλες τις ιδιότητές του.
Τώρα τα προβλήματα που αναφέρω παραπάνω ότι συνάντησα. Ενώ η βασίλισσα γεννά στο σύνολο των κελιών της συσκευής ΕΖΙ, ( το βλέπω κατά τον απεγκλωβισμό της Β+). Τρεις μέρες μετά που προχωρώ στον εμβολιασμό τα 2/3 περίπου των κελιών έχουν μέλι ( έχουν καταστρέψει τα αυγά). Αυτό έγινε ορισμένες φορές και κυρίως τις ημέρες που εδώ στην Κρήτη είχαμε συνθήκες καλοκαιρινού καύσωνα ( Απρίλιος και 30 με 32 βαθμούς Κελσίου). Επίσης τρεις μέρες μετά την γέννα που προχωρώ στον εμβολιασμό στα μελίσσια έναρξης η πλειοψηφία της γέννας είναι ακόμα στο στάδιο του αυγού (ξαπλωμένο)  και λίγα έχουν <<σκάσει>> σε σκουλήκι. Αν ο εμβολιασμός γίνει την τέταρτη μετά την γέννα ημέρα τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, όμως βγαίνω έξω από το πρόγραμμα μια που ο αριθμός των συσκευών που χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με τα μελίσσια έναρξης και αποπεράτωσης στηρίζεται στον εμβολιασμό μετά την τρίτη ημέρα.