Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Κυψελίδια σύζευξης



Ήταν το 1997, δύο χρόνια περίπου μετά την γνωριμία μου με την μέλισσα, που πήρα την απόφαση να δωρίσω σε φίλο μελισσοκόμο τις 23 κυψέλες (τα κουτιά) που είχα τότε στην κατοχή μου και να μεταφέρω τα μελίσσια μου σε κυψέλες με κινητό πάτο. Στην απόφασή μου αυτή οδηγήθηκα μετά την μελέτη του βιβλίου του Βασίλη Λιάκου '''Διαχείριση μελισσοκομείου για εντατική παραγωγή μελιού''. Νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο αυτή μου η απόφαση μια που ενέργειες όπως περιστροφή ή αναστροφή πατωμάτων, η διαίρεση και επανασυνένωση του μελισσιού η αντικατάσταση των βασιλισσών ήταν πολύ πιο εύκολο να γίνουν। Κάθε χρόνο αλλάζω τις μισές μου βασίλισσες με τον εξής τρόπο। Από τα μελίσσια με βασίλισσα 2 ετών , προς το τέλος Μαρτίου, παίρνω μία ή δύο παραφυάδες τριών ή τεσσάρων πλαισίων στις οποίες εισάγω β/κελα από βασιλοτροφία που έχω αρχίσει από μέσα του Μάρτη। Το μητρικό μελίσσι και οι παραφυάδες αναπτύσσονται χωριστά και συνενώνονται μέσα Ιουνίου με την μέθοδο της εφημερίδας। Έτσι κάθε χρόνο τα μελίσσια που είχαν βασίλισσα του προηγούμενου έτους αναπτύσσονται με τον ΄΄κλασικό τρόπο΄΄ (τοποθέτηση πατώματος, προσπάθεια για καθαρή γονοφωλιά, αποφυγή σμηνουργίας με ''Ντεμαρή'' κλπ) και στα υπόλοιπα γίνεται διαίρεση και επανασυνένωση με σκοπό την αλλαγή της βασίλισσας αλλά και δημιουργία μελισσιών με πολύ πληθυσμό στις ανθοφορίες στόχους του καλοκαιριού। Όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν κατόρθωσα να έχω εφεδρικές βασίλισσες στο μελισσοκομείο μου τόσο για την ανάγκη αντικατάστασης έγκαιρα μειονεκτικών βασιλισσών όσο και για τις απώλειες που μου εμφανίζονται κυρίως αρχές Οκτωβρίου ( μετά το πεύκο)। Τα δύο τελευταία χρόνια διάβαζα και ξαναδιάβαζα τις δύο αναρτήσεις, για τα κυψελίδια σύζευξης, του Θεοδόση (κόκκινη μέλισσα) । Φέτος που είχα περισσότερο χρόνο αποφάσισα να προχωρίσω στην κατασκευή τους। Πήρα τηλέφωνο τον Θεοδόση (κόκκινη μέλισσα) προκειμένου να ρωτήσω ορισμένα πράγματα। Με μεγάλη προθυμία μου απάντησε σε ότι τον ρώτησα και μου μετέφερε την γνώση που είχε αποκομίσει αυτός απο την χρήση των κυψελιδίων. Μάλιστα μου πρότεινε να μου στείλει ένα απο τον Βόλο στο Ηράκλειο με κάποιο γνωστό του που επισκέπετε την πόλη μου! Το ευχαρίστησα αλλά όπως του είπα δεν χρειαζόταν। Τον ευχαριστώ ξανά।
Οι ενώσεις έγιναν με πατούρα που έφτιαξα με ρούτερ, στο καπάκι χρησιμοποίησα μεντεσέ του μέτρου, ιδέα του Μάρκου (Παριανή μελισσοκομία).
Εδώ είναι μερικά τρικυψελίδια που σκέφθηκα να φτιάξω, βάθους όσο και τα κυψελίδια σύζευξης (15 cm) στα οποία σκέπτομαι να μεταφέρω τα μελισσάκια των κυψελιδίων που έχω σκοπό να κρατήσω μέχρι το φθινόπωρο। Το μήκος τους εσωτερικά είναι για να δέχονται τα πλαισιάκια των κυψελιδίων ενωμένα ανά δύο। Προτίμησα τα τρικυψελίδια διότι εύκολα μπορώ να παίρνω την βασίλισσα όταν την χρειάζομαι και να ενώνω το ορφανό με το διπλανό του αφαιρώντας το ενδιάμεσο χώρισμα। Επίσης αν δω ότι υπάρχει πρόβλημα χώρου σκέπτομαι να τους τοποθετήσω πάτωμα βάθους 13 cm।
Και το.......κερασάκι। Κάθε άνοιξη μετα την βασιλοτροφία συνέχιζα μερικούς εμβολιασμούς, χρησιμοποιούσα και δυο συσκευές ΕΖΙ που είχα προμηθευτεί απο τον πατέρα Ευάγγελο Καρακάση για την παραγωγή βασιλικού πολτού για μένα και λίγους φίλους। Φέτος αφού συζήτησα πάλι με το Θεοδόση।
είδα και το DVD Αριστέας, αποφάσισα την εντατικοποίηση της παραγωγής βασιλικού πολτού।
Προς τούτο οι συσκευές ΕΖΙ απο δύο έγιναν πέντε, οργάνωσα και κατέγραψα τις ενέργειες για την εντατική παραγωγή ΒΠ εδώ και συνέχισα τις κατασκευές μια που αποφάσισα να χρησιμοποιήσω 14 έως 21 οριζόντιες κυψέλες।
Πήρα 42 πατώματα, τα έκοψα στο σημείο μετά το όγδοο πλαίσιο και τα ένωσα ανά δύο με αποτέλεσμα, από κάθε δύο πατώματα να φτιάχνω μια κυψέλη 16 πλαισίων και ένα κυψελίδιο 4 πλαισίων για παραφυάδες। Η ένωση έγινε με ξυλοκαμβίλιες 8 χιλιοστών.
Περισσότερα αργότερα αφού γίνει η εφαρμογή.

3 σχόλια:

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Μπράβο Γιώργο , όμορφες κατασκευές βλέπω και σχέδια με όρεξη . Ενημέρωσε μας σχετικά με την λειτουργία τις κυψέλης με τα 16 πλαίσια καθώς την χρησιμοποιείς.

evangelos naxios είπε...

Συγχαρητήρια Γιώργο και καλή επιτυχία για τους επόμενους στόχους....!!!

την επόμενη χρονιά θα καταλήξεις σε οριζόντιο με 2 ή 3 κυψέλες για 2 βασίλισσες και ένα ορφανό για 120 κελιά ή 2 κανονικές οριζόντιες πάντα και ανάπτυξη κατακορυφα εκεί που είναι η βασίλισσα.Καλή συνέχεια!

Γιώργος Καλογεράκης είπε...

Κώστα όποτε επισκεφθώ το blog σου ζηλεύω την ικανότητά σου στις κατασκευές. Την οριζόντια κυψέλη των 16 πλαισίων σκοπεύω να την χρησιμοποιήσω μόνο τον Απρίλιο - Μαιο σαν μελίσσι εκτροφής των β/κελων για παραγωγή Β.Π. Με κάθετο και οριζόντιο διάφραγμα κρατώ εγκλωβισμένη τη Β+ στα 5 πρώτα πλαίσια. Στο υπόλοιπο τμήμα της κυψέλης που πρακτικά είναι ορφανό μεταφαίρω τα Β/κελα για εκτροφή. Από το 2007 είχε περιγράψει την μέθοδο στην Μ.Ε. ο πατήρ Ευάγγελος Καρακάσης αλλά με κυψέλες 10 πλαισίων.
Τα τελευταία χρόνια την χρησιμοποιώ ( με κυψέλη 10 πλαισίων) με καλά αποτελέσματα. Είχα την δυσκολία της στενότητας χώρου διότι ξεκινούσα την μέθοδο όταν ήταν στα 8 - 9 πλαίσια το μελίσσι πολύ συντομα γινόταν 10 με αποτέλεμα να έχω προβλήματα (τακτική μεταφορά γόνου για να είναι καθηλωμένο στά 10 πλ. Η τοποθέτηση πατώματος ενώ παραμένει η Β+ εγκλωβισμένη στα 5 πλαίσια δεν απέδωσε). Τώρα με τα 16 πλαίσια θα μπορώ να διαχειριστώ πολύ πιό εύκολα το μελίσσι, επιπλέον αρχες Ιουνίου που σκοπεύω να σταματίσω την εκτροφή θά έχω ένα μελίσσι ικανοποιητικής δυναμικότητας για να αποδώσει και μέλι στις καλοκαιρινές ανθοφορίες που θα μεταφερθει (αφού πρώτα εγκατασταθεί σε κυψέλη κάθετης ανάπτυξης).
Ευάγγελε σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Όπως είδες απο τα προηγούμενα θα αρκεστώ στα απλά με στόχο παραγωγή ΒΠ και παραγωγή μελιού με λιγότερο κόπο γιατί ...πάνε και τα χρόνια.