Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Χλωρίδα, άλλοτε και τώρα


Παραγγελία, το 1957, από έμπορο του Ηρακλείου σε μικρό έμπορο του χωριού μου, που του ζητά να μαζέψει για λογαριασμό του, το λιγότερο, 5000 οκάδες ξερά φύλλα φασκομηλιάς!
Από μεταγενέστερο σημείωμα φαίνεται να υπάρχουν στον χωριό, τουλάχιστο δύο ακόμα τοπικοί έμποροι μια που προτρέπει τον πρώτο έμπορα Καλογεράκη Νίκο (πατέρας μου) να αγοράσει ή να πείσει τους δύο άλλους να παραδώσουν σε αυτόν την ποσότητα της φασκομηλιάς που έχουν συλλέξει Από τα παραπάνω μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι μια ''καλή'' για συλλογή φασκομηλιάς χρονιά πιθανόν να συγκεντρωνόταν και από τους τρεις τοπικούς εμπόρους , ποσότητα μεγαλύτερη των 10000 οκάδων αποξηραμένων φύλλων φασκομηλιάς!
Αυτό δείχνει ότι η συλλογή φασκομηλιάς αποτελούσε ένα ικανοποιητικό, για εκείνα τα χρόνια, έσοδο των πτωχών, στην πλειοψηφία τους, κατοίκων του χωριού μου και μια ευκαιρία για τις κοπέλες του χωριού να εμφανιστούν στα καλοκαιρινά ''πανηγύρια '' με καινούργιο φουστάνι όπως αναφέρεται και σε μαντινάδα που άκουσα παλαιότερα και μου θύμισε πρόσφατα ο φίλος και συγχωριανός Ανδρέας ''Με την φασκομηλιά επήρες το φουστάνι κι΄ έκανες και τα περμανά και θα με κουζουλάνεις''
Δείχνει όμως επίσης ότι οι πλαγιές των βουνών ήταν κατάφυτες από φασκομηλιά αλλά και άλλα αρωματικά φυτά όπως, θρύμπα, ρίγανη, "αντωναιδα", '' φλισκούνι'', σε αντίθεση με την απαράδεκτη εικόνα που εμφανίζουν σήμερα και η οποία κυρίως οφείλεται στην υπερβόσκηση των τελευταίων είκοσι χρόνωνΣτις παραπάνω φωτογραφίες (παρότι όχι καλές) βλέπουμε την σημερινή εικόνα Απουσία χαμηλής βλάστησης μέσα από την περίφραξη αλλά και τα χαμηλά δενδρύλια αρχίζουν να ξεραίνονται μια που τα πεινασμένα, λόγω πλήθους, ζώα (ειδικά οι κατσίκες) τρώνε εκτός από τα φύλλα και τον φλοιό του κορμού τους। Μεγάλη ζημιά γίνεται επίσης από τα πόδια των ζώων (λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων σε μικρή σχετικά έκταση)। Το έδαφος από τα πολλά πατήματα "ταρατσοποιείται" με αποτέλεσμα να μην κρατάει νερό να αποξηραίνεται και να ερημοποιείται γρηγορότερα। Ευτυχώς αντέχουν ακόμα οι ....... ασκελετούρες!

1 σχόλιο:

Maria είπε...

Η βουκολική οικονομία έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης τελικά. Απηχεί την οικονομία στην πιο απλή της -και πιο δίκαιη- μορφή.

Υπέροχο μπλογκ!!!