Λίγα λόγια!

Επειδή το  ιστολόγιο μας  www.melikritis.gr   σταμάτησε να λειτουργεί, μετέφερα εδώ  μέρος των κειμένων  που υπήρχαν σε αυτό.

     Μέλι Κρήτης



      Τα προϊόντα της μέλισσας και ιδιαίτερα το μέλι, ήταν γνωστά και περιζήτητα σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.  Αρχαίοι λαοί όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Βαβυλώνιοι, είχαν το μέλι σαν θεραπευτικό και φαρμακευτικό μέσο. Η συχνή χρήση του μελιού θεωρείται ότι έχει ευεργετική, επίδραση σε υγιείς και ασθενείς.
      Σήμερα το μέλι, μαζί με μια σειρά άλλων προϊόντων, έχει καθιερωθεί στη μεσογειακή δίαιτα η οποία αναγνωρίζεται ως παράγοντας για υγεία και μακροζωία.
       Στην Κρήτη δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν να συγκεντρώνεται πλούσια ποικιλία αρωματικών φυτών σε μικρή έκταση.  Σε τέτοιες συνθήκες οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ (πρώτη ύλη για τη παραγωγή μελιού) με πολλή προσπάθεια από μεγάλη ποικιλία αυτοφυών θάμνων και αρωματικών φυτών. Είναι γνωστό ότι όσο πιο δύσκολα και μάλιστα από περισσότερα φυτά συλλέγουν οι μέλισσες το νέκταρ, τόσο περισσότερο το επεξεργάζονται με αποτέλεσμα το παραγόμενο μέλι να είναι πλουσιότερο σε συστατικά και αρωματικές ουσίες.

Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης



       Σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης υπάρχουν μικρά δάση από πεύκα. Ευρίσκονται σε μεγάλα υψώματα μακρυά από ρύπους, μολύνσεις και καλλιεργημένες εκτάσεις. Γύρω από αυτά αλλά και στα μεγάλα διάκενα τους, υπάρχουν άφθονα θυμάρια  τα οποία ανθίζουν τότε ακριβώς που και το πεύκο <<δίνει>> το μελίτωμα του για την παραγωγή του πευκόμελου, με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι της Κρήτης να συλλέγουν από τα μελίσσια τους ένα μέλι μοναδικό το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Ένα μέλι που συνδιάζει την υψηλή θρεπτική αξία που έχει το Κρητικό πευκόμελο  με το άρωμα και τη γεύση του Κρητικού θυμαρόμελου. Επίσης τα χαμηλά ζάχαρα του Κρητικού πευκόμελου βοηθούν ώστε το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης να μην <<ζαχαρώνει>>.


   Βασιλικός Πολτός


Τα 
Τα 
Ο βασιλικός πολτός είναι η φυσική, παχύρρευστη, υπόλευκη, γαλακτώδης βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές (ηλικίας 10 έως 15 ημερών)  μέλισσες. Η γεύση του είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο - υπόλευκο. Χρησιμεύει για την διατροφή της βασίλισσα μέλισσας. 

 Ιδιότητες βασιλικού πολτού

 Ο βασιλικός πολτός θεωρείται ότι ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού. Οξυγονώνει τα κύτταρα. Αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές. Τονώνει τη μνήμη, την αντοχή και τη σεξουαλική απόδοση και γενικά δρα θετικά στο μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη μακροζωία. (περισσότερα  εδώ). 

 Βιολογία μελισσών


 Κάθε  κυψέλη (κουτί) περιέχει μία κοινωνία μελισσών που αποτελείται από τις εργάτριες μέλισσες, τους κηφήνες και τη βασίλισσα. Ο πληθυσμός της κάθε κυψέλης ποικίλει συνήθως από 5000 έως 50.000 μέλισσες, ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την ποιότητα της βασίλισσας. Η διάρκεια ζωής μιας εργάτριας μέλισσας είναι από 4 έως 6 εβδομάδες ( το χειμώνα ζει περισσότερο), ενώ της βασίλισσας από 3 έως 4 χρόνια ( περισσότερο παραγωγική τα 2 πρώτα χρόνια). Η βασίλισσα διαφεντεύει όλη τη κοινωνία ( κυψέλη). Γεννά καθημερινά, με εξαίρεση ορισμένες μέρες του χειμώνα, από 500 έως 2000 αυγά τα οποία σε τρεις ημέρες εκκολάπτονται σε προνύμφη (σκουλήκι). Η προνύμφη ταΐζεται με μείγμα μελιού γύρης και βασιλικού πολτού και σε 18 ημέρες θα γίνει μέλισσα.  Συνολικά δηλαδή χρειάζονται 21 ημέρες ( 3 αυγό και 18 μετά την εκκόλαψή του) για να γίνει μια εργάτρια μέλισσα.

 Επίδραση βασιλικού πολτού στη βιολογία της μέλισσας 


Η βασίλισσα μέλισσα ζει 3 έως 4 χρόνια και φροντίζει για το μελίσσι. Σε περίπτωση που αυτή χαθεί από κάποια αιτία (ατύχημα, αρρώστια, γήρας) το μελίσσι σταδιακά και σε 50 ημέρες περίπου θα χαθεί, μια που δεν θα υπάρχει βασίλισσα να αντικαθιστά με την γέννα της τις καθημερινές απώλειες των μελισσών. Για να μη συμβεί αυτό οι μέλισσες φροντίζουν αμέσως να αντικαταστήσουν τη χαμένη βασίλισσα. Συγκεκριμένα το πρώτο 24ωρο μετά την  απώλεια της  επιλέγουν μερικές προνύμφες (σκουλήκια) ηλικίας μίας έως δύο ημερών (υπάρχουν μέσα στη κυψέλη από τα αυγά που γεννούσε καθημερινά η βασίλισσα πριν χαθεί). Οι επιλεγμένες προνύμφες ταΐζονται μόνο με βασιλικό πολτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι προνύμφες αυτές, να γίνουν βασίλισσες σε συνολικά 16 ημέρες ( 3 αυγό και 13 μετά την εκκόλαψη του). Οι βασίλισσες μέλισσες δηλαδή δεν γεννιούνται τέτοιες αλλά γίνονται από τις εργάτριες μέλισσες μια που η προνύμφη που με κανονική διατροφή θα γινόταν εργάτρια μέλισσα σε 21 ημέρες, γίνεται τελικά βασίλισσα (και μάλιστα μόνο 16 ημέρες), αποκλειστικά και μόνο επειδή ταΐστηκε με βασιλικό πολτό!
 Η βασίλισσα μέλισσα σε όλη την υπόλοιπη ζωή της τρέφεται μόνο με βασιλικό πολτό. Είναι 40%  περίπου μεγαλύτερη από μια  εργάτρια μέλισσα. Ζει 40 έως 50 φορές περισσότερο από αυτή και ταυτόχρονα γεννά έως 2000 την ημέρα. Τον Απρίλιο έως Μάιο που η γέννα της βασίλισσας είναι στη κορύφωσή της, τα αυγά που γεννά καθημερινά αντιστοιχούν, σε όγκο, δύο φορές το μέγεθος της!
 Αναρωτιόμαστε όλοι τι είναι αυτό που περιέχει, εκτός από τα μέχρι τώρα γνωστά  συστατικά,  ο βασιλικός πολτός ώστε να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα. ( Η σύνθεση του βασιλικού πολτού δεν είναι γνωστή στο σύνολο της).    

Δεν υπάρχουν σχόλια: